torstai 28. elokuuta 2014

Keidas- ja Sinipiika räsymatotTässäpä tämän hetkinen "työhuoneeni" on. Talo on alunperin rakennettu 1894, mutta vuonna 1938 siihen on tehty hurja remontti. Talossa oli tuolloin vain seinät paikoillaan. Ilmettä on  sittemmin päivitetty suurelta osin vanhempieni remonttitaidon ansiosta viimeisen neljän vuoden aikana. 

Talo on ollut aikoinaan maatilan sydän aina tuonne 80-luvun puolelle saakka. Sukulaisiakin talossa on asunut. Olen tullut siihen päätelmään, että talon "henget" ovat hyväksyneet minut ja talossa on mukava tunnelma.

Kangaspuilla kudonnan viehättävyys minulle on tämän käsityöalan perinteikkyydessä ja monimuotoisuudessa. Käsinkudonnan taidon ei soisi Suomestakaan millään muotoa loppuvan. 

Tärkeää ja tyydytystä tuovaa minulle on saada käyttää kierrätysmateriaaleja ja vähentää omalta pieneltä osaltani tekstiilijätteiden määrää. Keidas-räsymatto
Koko: 104 x 229 cm
Sidos: Kudekuviollinen
Väri : valkea / v.vihreä /t.vihreä
Materiaalit: kierrätysmateriaalikude ja trikookude
Loimi ja viimeistely: hapsut, vaalea kalalankaKeidas -mattoa katsellessa tulee ns. optinen harha eli kaarien muodotamat huiput aaltoilevat tai näyttävät olevan koholla. Tämä voi olla katsojasta riippuen joko vinkeää tai ärsyttävää, mutta hillityt värit kompensoivat jonkin verran vaikutelmaa. Nyt päästiin asiaan :) Rakastan sinistä väriä, sen eri vivahteita. Halusin lapsuudessa 60-luvulla olla etunimeltäni Sinikka. Se jotenkin viittaa kyseisen värin ihanuuteen mielessäni. Kuvassa edelleen kudekuviollinen matto.

Sinipiika- räsymatto
Koko: 106 x 242 cm
Materiaalit: kierrätysmateriaalikuteet
Loimi ja viimeistely: hapsut, vaalea kalalankaSidosten-, kudonnan- ja väriopin maailma on mielenkiintoinen ja opittavaahan riittää loppuelämän ajaksi. Useat kutomistani kankaista ja matoista ovat värikylläisiä ja koristeellisia. Yleensä se tarkoittaa paljon polkusia, erivärisiä kudenyttösiä, verta, hikeä ja kyyneleitäkin. Lopputulos ei aina täydellisyyttä tavoittelevaa ilahduta. Toisaalta makuasioistahan ei voi kiistellä. Loppupäätelmänä olen huomannut kuinka suuri vaikutus lapsuuden ajan väreillä ja muodoilla on viimetuloksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti