keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Punasävyinen toimikasmatto

Mieli rupeaa kääntymään kuin varkain joulua kohti, sillä kauppoihin on tullut myyntiin mm. jouluvaloja, uusia eriä kynttilöitä ja ihania lyhtyjä. Uusissa askartelulehdissäkin on jouluisia askarteluvinkkejä. Liekö aikainen jouluun virittely hyvä vai huono asia, sen päättäköön itsekukin.

Minun ajatukseni täytti alustavasti jo viikkoja sitten punasävyinen matto. Tosin silloin vielä en ajatellut joulun tuloa, vaan huomioni kiinnitti pihlajanmarjojen runsaat marjatertut. Ne erottuvat tänä syksynä erityisen selvästi luonnossa. 

Tänään näin Puutarhakeskiviikko -ohjelmassa Yle Fem kanavalla, että pihlajia onkin olemassa erisävyisin marjoin ja lehdilläkin on omat vivahteensa. Viehättäviä..., muunmuassa pinkin sävyiset marjat ja sinertävät lehdet! Kasvaisivatkohan nuo lajikkeet näin pohjoisessa?

No, joka tapauksessa olen aloittanut kutomaan punasävyistä mattoa. Matossa on oranssia, punaisen eri sävyjä ja mustaa. 
Loin mustaa kalalankalointa jo aiemmin kaikenkaikkiaan yhteensä noin kolmekymmentä metriä, joten vielä on muutama matto kutomatta:) Ajattelin ruveta sisustamaan kahden eri mökin huoneet uusilla matoilla, mutta siitä sitten joskus tuonnempana...

Kovimmilla pakkasilla kutominen taitanee jäädä, sillä mm. mökin lämmittämiseen menee joka kerta yhä enemmän aikaa. Luultavasti teen joulu-, tammi-, ja helmikuun ajan muita käsitöitä kuin kudonnaisia.Eräs ystäväni kysyi, että luonko itse loimen ja kaikki?  Kyllä, alusta alkaen kudonnaisen suunnittelusta, loimen ja tarvittaessa kuteen menekin laskemisesta loimen kangaspuille laittoon, niistintään ja erilaisten sidosten solmimiseen. Tosin loimen kangaspuille laitossa tarvitaan apuria. 

Aikaa menee siis jo esivalmisteluihin ennenkuin edes pääsee kutomaan. Käsin kutominen onkin hidasta verrattuna moneen muuhun käsityötekniikkaan tai automatisoituihin kangaspuihin ja erityisen ''slow weavingia'' silloin, jos poljenta on monimutkainen. Mutta lopputulos voi olla tuolloin tavallisuudesta poikkeava ja uniikki. 

Kyse on pikemminkin elämäntavasta, kierrättämisen sekä käsillä tekemisen tuomasta tyytyväisyydestä, joka on myös terapiaa. Saan omin käsin luotua jotakin uutta ja mieluiten käytännöllistä. Bonusta on, jos/kun työ on hyvin tehty ja kaunis. 

Yllättävät materiaali- ja värivalinnat sekä tavallisuudesta poikkeavat sidokset voivat tuottaa mielenkiintoisia pintatekstuureja. Eipä silti, vaihtelu virkistää: simppeli ja yksivärinenkin voi näyttää vaihteeksi ihanalta. Paljon riippuu tekstiilin sijoituspaikasta ja sisustajan mausta. 

Kangaspuut ja niihin tarvittavat välineet voivat kaikkinensa maksaa uutena useita tuhansia euroja, mutta - jälleen - käytettynä löytyy myös erittäinkin käyttökelpoisia tarvikkeita. Nettihuutokaupat voivat olla oiva tapa löytää edullisia käsityövälineitä. Itse olen huutanut nettihuutokaupoista vuosikausia käsityötarvikkeita ja -materiaaleja. Harvemmin olen joutunut pettymään. 
Rakkaat kangaspuut


Valitettavasti tämän käsityötekniikan merkittävä miinuspuoli on, että välineet vievät paljon tilaa ja materiaalit voivat pöllytä melkoisesti. Onneksi plussapuolia löytyy enemmän!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti